Unn Renoveringslogg

Jag köpte Unn utanför Stockholm 2011.

Hon var då som bilden visar i ett påbörjat renoveringsskick.

Jag har alltid velat ha en salongsbåt modell större och kunde se potentialen i henne.

Jag kan väl inte påstå att så många i min närmsta omgivning höll med om min begeistring. Hon fick hur som helst flytta till Blekinge.

På denna sidan tänkte jag teckna ner renoveringens utveckling...


Fördäckets skylight under renovering.

Garnering under renovering hemma.

Vår fina bandsåg.

Vår fina hyvel.

Många nya pluggar blir det...

Stäven på UNN efter borttagning av röta och plastic padding.

Klart salongsbåten ska ha en Plymjolle. UNNs originaljolle!

Lilla tvättskåpet

Stora tvättskåpet

Renovering.

2012


Under 2012 fortsatte arbetet med att byta ut nitar och pluggar. Ett antal smålagningar gjordes på skrovet.

Styrbords sambord demonterades för att bytas.
Den nya förstäven kom på plats med ny anslutande bordläggning.

(se bild till vänster)


Hytten över förarplatsen var i dåligt skick så den demonterades. Som tur var så höll de välvda sidorutorna.

Framtiden får utvisa om det byggs en ny hytt över förarplatsen eller om det blir mer öppet.

Från början hade hon en kantig framsida på förarplatsen och bara tre rutor längst fram. På trettiotalet byggdes hon om med välvda sidorutor vilket gav den mjukt rundade formen och sidorutor monterades. Ytterligare påbyggnad har sedan gjorts i omgångar vilket resulterat i en helt inglasad med tak försedd förarplats.
Ett antal laskar behöver också bytas p g a att de laskbrickor som sitter sedan hon byggdes är i galvad plåt. De första två laskbytena är på började.


Hemma i garaget ägnar jag tid åt inredningsdetaljer som garnering, lådor och durkar. Idag den 2 jan 2013 är alla stora dukar utom en skrapade och lackade. Garneringen bakom sb soffa i chefshytten är färdig och den bakom sb soffa i aktra salongen ligger klar för ytbehandling.


Kul att få variera sina arbetsuppgifter mellan skrovrenovering och inredning.under sensommaren flyttade Unn och Florida och Rolfs båt Andrea från Rosenholm till nya lokaler på Marielund i Nättraby. Lite nervöst var det allt att dra runt den gamla damen på vägarna. Och i sista svängen upp till gården hände det som inte fick hända ...dragstången vek sig och Unn parkerades till allmän beskådan halvvägs ut i korsningen. Ny dragstång svetsades ihop och sedan gick sista biten utan bekymmer...

Nu står båtarna i en stenlada från 1810 och arbetet fortskrider så sakteliga.

2013


Idag den 1/1 2013 är ungefär en fjärdedel av skrovet färdigt och resterande är i olika stadier av färdigställande. Det stora jobb som ligger framför mig är renoveringan av aktern. Kölen behöver bytas ca en och en halv meter just där hjärtstocken är. Dessutom blir det mellan 30 och 40 m ny bordläggning.


Arbetet med att byta nitar och pluggar fortsätter men har blivit lättare tack vare ny skruvdragare från Festool. Slipningen av skrovet fortskrider efterhand som nitar och pluggar har bytts. Även här gör en Festool maskin arbetet roligt . Den oscillerande slipmaskinen från Festool är så otroligt mycket bättre än alla andra jag provat, och det har ju blivit en och annan genom åren...


Även hemma i garaget rullar arbetet på. Här har nu byrålådor , skylight och däcksluckor börjat bli renslipade.

Otroligt vad det är stimulerande med förvandling.


Kund inte låta bli att prova lite krom...

Först lite lagning av spricka sedan olja och lack men det kommer att bli riktigt snyggt!!! 


Nu är samtliga stora durkar renskrapade och under lackering. Nya får tillverkas till förpik, maskinrum och toalettutrymmet.

2013-01-25

Trotsade minusgraderna och fortsatte arbetet med att borra ur kopparnitar som kommit upp i ytan på BB-sidan. Borrade ur, försänkte och ersatte ca 40st. En bit i taget arbetar jag mig akterut. Skylightet på fördäck är under renovering hemma i garaget samtidigt som garneringen lackas.

Igår påbörjades nytillverkning av fönsterramarna. de gamla var så dåliga att det inte var lönt att ge sig på renovering. Jämjö trä börjar med att tillverka en första som ska provas i båtens alla fönstergluggar för att säkerställa att de tio som ska tillverkas kan vara identiska.

2013021

Inte hunnit med så mycket på senaste.

Men delarna hemma i garaget har fått några timmar. Renoverade/lagade byrålådor och mer lack på garneringen.

23-2-2013 blev en glädjens dag i vår lokal, då vi lyckades med att hitta, köpa och hämta en riktigt rejäl bandsåg. Väger säkert över 500kg men är stabil och med stort sågdjup.

Nu ska vi bara hitta rikt/plan hyvel så är maskinparken komplett.

2013-03-25

Idag har jag hämtat den första nytillverkade rutramen. Mycket vackert tillverkad av Jämjö trä.

Nu ska den provas och mätas mot alla fönstergluggar för att de efterföljande nio ska bli lätta att tillverka och så jag ser vad som behöver justeras.

Skrovet är snart färdigslipat så all den tråkiga grå ytan är ett minne blott. Nu vill jag ha vårvärme

så att jag kan sätta alla pluggar.

2013-04-10

Just nu händer inte mycket med UNN. Tiden går till att färdigställa FLORIDA inför sjösättning.

I helgen som gick lackade jag Floridas skrov och tänkte på den dag då även Unn ska bli blank igen...

2013-08-13

Så var man igång igen...

Igår och idag har jag monterat och gjort slut på mina 12mm mahognyplugg, dags att göra nya.

För varje nitrad som blir färdig känns det som hon blir lite mer färdig båt.

2013-09-08

Städat lokalen inför vintern. Snart ska FLORIDA in och göra Unn sällskap.

Inredningsdetaljerna hemma i garaget slipas betsas och lackas. Just nu är det hyllor från pentryt och sista strykningen på garneringslister omgång tre(av fyra)som pågår.

2013-09-25

Varit iväg med jobbet ett par veckor, nu ska FLORIDA upp, helst denna vecka.

Håller på att uppdatera projektplanen inför vintern.

Lackarbetena hemma i garaget slutförs lite eftersom.

2013-10-16

Unn har fått sällskap i lokalen av FLORIDA.

Ett antal pluggar har monterats på babords sida och de första delarna av pentryts inredning är färdigrenoverade hemma i garaget. Nu börjar höstpysslet och arbetet med aktern ska påbörjas.

2013-10-20

Idag har vi investerat i en rejäl hyvel som kommer att underlätta fortsatt arbete i vår båtlokal.

Ett fynd.

2013-12-02

Beställde ett nytt pluggborr på internet (www.toolab.se) och de var snabba att leverera så i dag låg det i brevlådan. Skyndade mig ut i garaget och fyllde raskt en burk med nya fina 12mm mahognyplugg. Nu kan jag fortsätta återställa bordläggningen.

2013-12-22

Nu är snart pluggarna slut igen...

Bordläggningen är just nu full med utstickande pluggar, det är många kvar att sätta men en liten bit i taget börjar hon åter bli slät och fin.

2013-12-24

GOD JUL!

2013-12-29

Det dryga arbetet med att borra ur nitar, plugga osv fortskrider en timme då och då.

Är tillfredställande att se den vackra bordläggningen bli återställd en bit i taget. Men det kunde ju gärna fått gå lite fortare...


2014

2014-02-09

I garaget pågår renovering av fönster ramar och så ska durkar lackas.

I båtlokalen blir det korta pass p ga kylan. Håller på att åtgärda stäven, där den trekant av ek som ska sammanbinda stäven med fördäcket mest bestod av spackel...

2014-02-24

Nu är stäven rensad från allt ruttet, rostigt och även de försök till reparationer med spackel, gummimassa, plastic padding etc som fyllde ut utrymmet under fördäckets främre del.

Bilden visar en bit in i arbetet ...

I garaget lackas det en bit i taget.

2014-05-15

I tisdags var vi på Bidö och hämtade Unns jolle som varit "på rymmen". Nu ligger hon i lokalen jämsides med Unn. Nu är Unn komplett...dock ej färdig...;-)

2014-10-07

Har varit dålig på att uppdatera hemsidan och loggen...

Nu är arbetet igång uppe i lokalen och just nu byts förstärkningen i stäven under fördäcket, och arbetet med att laga aktern har satts igång.I garaget har renovering av två toalettskåp påbörjats. Ett stort som har en bakgrund från något militärt gammalt fartyg. Ska monteras i Unns toalettutrymme. Och ett litet vägghängt som ska monteras i förpiken på Unn så att den som huserar där kan tvätta av sig. Det lilla kommer ifrån en Pettersonbåt som inte finns längre. Bägge skåpen är av modellen med utfällbart handfat.


2014-10-19

Demonterat ytterligare delar av akterstäven inför reparation samt fortsatt arbetet med att byta ut nitar på bb sidan. Hemma i garaget har det städats en del samt påbörjat arbetet med tvättskåpen. (bild vid sidan)


Hjärtstocken på UNN är i stort behov av renovering.

2011


2011 transporterades Unn till Karlskrona där hon placerades utomhus på Rosenholms udde, där Föreningen Carlscrona veteranbåtar har sina lokaler.

Först blev det grovstädning. Ut med gamla mögliga kuddar, slangbitar, rostiga skruvar och gamla reservdelar. Otroligt vad mycket som ryms i en 100år gammal 15 meters båt.

En hel del fynd gjordes också bland annat stora delar av den servis som är specialgjord till båten på Rörstrands. Många beslag, lampor och diverse återfanns också.


Sedan fick jag tack vare mina vänner på Marinmuseum tag på en vagn som kunde bära henne. Efter lite modifiering av vagnen så lyftes hon upp på hjul och rullades in i föreningens lokaler.


Här påbörjades renoveringen av skrovet. Nitar borrades ur och byttes ut och det stora jobbet med att byta ut den av röta försvagade förstäven påbörjades med hjälp av Joel Ingesson.2015-03-01

Mall för lagningen av köl/hjärtstock.

Ekbiten som ska passas in är nu tillsågad.

Lilla tvättskåpet blev många delar. Lite mysigt småplock hemma i garaget. Tillfredsställande att se det gamla slitna förvandlas. Lätt jobb med bra verktyg från Festool.

För att kunna byta nitar i bordläggningen måste jag demontera garneringen på insidan. Dessvärre hade den monterats med järnskruv inne på toaletten så jag fick bryta loss den och sedan ta bort de rostiga skruvarna en och en med tång...

Fortsatt arbete blir att ta bort den vita färgen som flagar från mahognyn...får fundera på vilken typ av garnering som ska monteras sedan.Kanske något ljust träslag.

Den nya delen av akterstäven börjar få sin form. Har beslutat mig för att limma med epoxi så nu måste jag bestämma mig för vilket fabrikat jag ska köpa.

Tur att vi har en bra pelarborrmaskin i lokalen då det underlättar tillverkningen av pluggar. Bra pluggborr är också ett krav för lyckat resultat.